ADAB KETIKA MAKAN
1. Dimulakan
dengan Bismillah dan diakhiri dengan Alhamdulilah. Jika dibacakan Bismillah
pada setiap suap, hal itu adalah lebih baik. Boleh juga dibacakan pada suapan
pertama Bismillah, pada suapan kedua Bismillahirahman, dan pada suapan ketiga
Bismillahirrahmanirrahim.
2. Bunyikan sedikit
bacaan Bismillah itu agar dapat mengingatkan orang lain untuk membacanya juga.
3. Mulakan makan
dengan tangan kanan.
4. Mulakan
dengan garam dan disudahi dengan garam.
5. Kecilkan
suapan (cantikkan saiz suapan, suapan jangan besar-besar).
6. Elokkan cara
kunyahan (jangan tergopoh-gapah, jangan bebrunyi kuat).
7. Jangan
menindan suapan atas suapan. Perbuatan itu gopoh namanya.Biarlah habis satu
suapan, kemudian baru disuap lagi.
8. Jangan
memburukkan/menghina/memperlecehkan makanan. Jika suka, dimakan. Jika tidak
suka, diam dan tinggalkan sahaja mana-mana makanan yang kita tidak suka itu.
9. Ambil makanan
yang dekat dengan kita terlebih dahulu, kecuali untuk buah-buahan, bolehlah
tangan dijangkau jauh.
10. Makanlah dari tepi makanan atau tepi hidangan.
Jangan makan yang tengah-tengah terlebih dahulu. (Contohnya capati, nasi
bertalam).
11. Jilat
jari-jari terlebih dahulu (secara beradab) sebelum mengelap atau membasuhnya,
kerana mungkin keberkatannya ada di situ.
12. Jangan ditiup
makanan yang panas. Tunggulah ia sejuk sedikit dengan sendirinya sebelum
dinikmati.
13. Ganjilkan
jumlah buah tamar/kurma mengikut bilangan ganjil.
14. Jangan
banyakkan mnum ketika makan.
15. Ambil gelas
dengan tangan kanan.
16. Jangan minum
ketika sedang berdiri atau berbaring.
17. Jangan
bernafas dalam bekas minuman.
18. Sekiranya
makan beramai-ramai, edarkan makanan/minuman ke sebelah kanan dan seterusnya.
Ihya' 'Ulumuddin (ringkasan)
No comments:
Post a Comment