Thursday, September 22, 2022

Hamka Terjemah Kitab Ihya?

 

Assalamualaikum ustaz. Saya ada terbaca yang kitab Ihya' 'Ulumuddin ni ada versi yang telah diubah2 oleh orang Wahabi. Betul ke? Lagi satu, Ihya' 'Ulumuddin dari terjemahan arwah Prof Hamka ni boleh ke dibaca? Apakah isi kandungannya asli dan tidak diubah2? Sebabnya saya juga ada terbaca yang dulunya arwah Prof Hamka ni juga membawa fahaman wahabi dan pada penghujung usianya beliau telah kembali kepada landasan Ahlus Sunnah wal Jamaah. Minta tolong penjelasan ustaz.


PENJELASAN SAHAYA : Waalaikumussalam. Setakat yang saya tahu, kitab Ihya' 'Ulumuddin yang dalam bentuk satu kitab penuh itu tidak ada orang yang mengubahnya. Pengubahan (sama ada secara langsung atau secara halus) berlaku kepada kebanyakan ringkasan2 kitab Ihya' 'Ulumuddin itu.


Ringkasan2 itu dikarang oleh orang2 yang datang kemudian daripada zaman Imam al-Ghazali. Ada bahagian2 dalam ringkasan2 mereka itu yang tidak membawa maksud (*tujuan, matlamat, objektif) yang sama sebagaimana maksud kitab asalnya. Sebab itulah dikatakan bahawa kebanyakan ringkasan kitab Ihya' sebenarnya lebih berperanan untuk membunuh kitab Ihya' itu sendiri.


Setakat yang saya tahu juga, tidak ada kitab terjemahan kepada kitab Ihya' 'Ulumuddin yang dilakukan oleh Prof. Hamka.


Wallahua'lam.


Abu Zulfiqar al-Amsyari

22/9/22

Blog Debunga Teratai Syurgawi

No comments: