Tuesday, January 19, 2021

Jawapan Buat Norila Kasman, Isu Tarekat Ghazaliyah

JAWAPAN BUAT NORILA KASMAN. ISU TAREKAT GHAZALIYAH


Salah seorang murid saya memetik satu petikan daripada buku saya Terbit yang Melimpahkan Cahaya Naungan ke atas Tariqah Al-Ghazaliyyah 2 (Lanjutan) lalu dimuatkannya di laman Facebook Tarekat Ghazaliyah. Petikannya :


AMALAN TAREKAT


ABDULLAH : Jadi, apa yang menyebabkan rasa senang hati, sedap hati dan tenang hati pada Tarekat Ghazaliyah ni?


TOK SIAK : Antaranya… kerana umumnya amalan Tarekat Ghazaliyah ini ringan, ringkas dan mudah.

Kita dianjurkan untuk buat :
1. Zikir Harian
2. Bacaan 10 atau orang sebut jugak sebagai Wirid Harian
3. Belajar kitab Ihya’


ABDULLAH : Itu aje?


TOK SIAK : Ya, itu sahajalah pada dasarnya.


(Abdullah mengangguk-angguk sambil menanti penjelasan Tok Yan seterusnya. Dalam masa yang sama otaknya ligat beraktiviti)


Zikir Harian tu… hanya kalimah-kalimah yang pendek-pendek yang memang biasa kita baca selalu pun dalam hidup kita. Contohnya lafaz Zikir Harian untuk hari Isnin : “La haula wa la quwwatailla billah” sebanyak 1000 kali. Macam yang tertulis pada poster di dinding tu lah.


- Bukan mesti bilang tepat-tepat 1000 kali.
- Jumlah 1000 itu sekadar untuk menunjukkan banyak. Kita agak-agak je lah lebih kurang 1000.
- Boleh dibunyikan di mulut atau di lafazkan di hati.
- Boleh dibuat pada bila-bila masa dan di mana-mana. Sambil-sambil bekerja, bersukan, berehat-rehat, berperang, belajar… pun boleh.
- Boleh disambung-sambung ikut kelapangan masa kita, tidak semestinya kena habis waktu itu juga 1000 kali. Tak perlu sederup.


Tetapi, sekiranya kita ada kelapangan dan kemampuan, contohnya pada hari-hari cuti, sekadar contohlah ni ye… kita nak berjubah, berserban, berselendang, berpakaian putih, berwangi-wangian, menghadap qiblat, di tempat yang tenteram lagi bersih dan harum, boleh saja. Lagi bagus!


Bagi orang yang dah terbiasa dengan Zikir Harian, boleh ditambah dengan Bacaan 10 (Wirid Harian). Bacaan 10 ni ada 10 bacaan pendek yang jugak biasa kita baca dah. Setiap satunya 10 kali sahaja. Jadi semuanya 100 kali je lah. Contohnya “Astaghfirullahal ‘azim” 10 kali.
Kan ringan dan mudah?


Dan yang ketiga, carilah peluang untuk belajar kitab Ihya’. Boleh belajar di mana-mana dan dengan sesiapa sahaja yang benar, sekalipun guru itu tidak bertarekat Ghazaliyah. Tak dapat pengajian kitab Ihya’. tampung dengan pengajian kitab Kimiya’ as-Sa’adah atau Minhaj al-Abidin. Tak dapat juga, tampunglah dengan mana-mana pengajian kitab Siyarus Salikin. Tak dapat juga, ikutlah mana-mana pengajian kitab tasawuf buat sementara.


Kesimpulannya, amalkan Zikir Harian, tambah dengan Bacaan 10 Wirid Harian jika mahu, dan dalam masa yang sama belajarlah kitab Ihya’. Itu sahaja.


ABDULLAH : Eh, sikitnya?


TOK SIAK : Ya. Sebab tu para pengamal tarekat lain pun boleh mengambil Tarekat Ghazaliyah dan mengamalkannya, apatah lagi yang bukan pengamal tarekat. Amalan Tarekat Ghazaliyah tak makan banyak masa, tak akan mengganggu amalan-amalan kita yang lain. Sampaikan pernah satu zaman dahulu, ada pihak yang mengatakan bahawa amalan Tarekat Ghazaliyah ini adalah seringan-ringan amalan tarekat.


............


ABDULLAH : Hmmm… masa saya dengan fahaman yang lama dulu, bagi kamilah, masuk aje tarekat alamatnya ‘terikat’ le. Kami sebut ‘tarik” & ‘ikat’. Sebab tu kami cukup takut dengan tarekat. Tapi berdasarkan penjelasan Tok Yan ni, nampaknya ok ok aje. Sedaplah sikit hati saya mendengarnya.


TOK SIAK : Salah faham tentang tarekat ni berlaku antaranya kerana :
i) Kita mengambil maklumat daripada orang-orang yang tidak berkeahlian dalam tarekat, sama ada orang itu pernah bertarekat atau pun tidak pernah.
ii) Kita ambil maklumat daripada orang-orang yang memang memusuhi tasawuf, sufi dan tarekat.


ABDULLAH : Saya faham tu Tok Yan.


- Terbit yang Melimpahkan Cahaya Naungan ke atas Tariqah Al-Ghazaliyyah 2 (Lanjutan), ms 83-86


TAMAT PETIKAN

@@@@@@@@@@

.


Kemudian sekiranya ada sebarang komen, merekalah yang tolong urus dan jawabkan. Sekiranya ada hal-hal yang lebih rumit, barulah mereka akan maklumkan kepada saya untuk saya sendiri jawabkan apabila saya punya kelapangan.


Tiba-tiba, dimaklumkan kepada saya khabarnya ada komen-komen yang sebaik-baiknya saya yang menjawab. Setelah ada kelapangan, saya pun pergilah melihat-lihat pada posting berkenaan.


Ada beberapa komen, lalu saya jawabkan kesemuanya. Terdapat juga satu komen oleh NORILA KASMAN yang kita maksudkan.

.


KOMEN YANG BAIK OLEH USHNYI HUSSEIN :

Apakah orang bertarekat mesti berwuduk sebelum mulakan berzikir mohon pencerahan.


Jawapan saya :

Lain tarekat, mungkin lain kaedahnya. Bagi Tarekat Ghazaliyah, tidak perlu berwuduk sebelum mula berzikir.

.


KOMEN YANG BAIK OLEH AHMAD AIDIL :

mcam mana nk join tarekat ghazaliyah ni?


Jawapan saya :

Tarekat Ghazaliyah ini adalah untuk semua dan boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja yang ada mendapat tahu tentang ilmu-ilmunya. Apabila hati dan tindakan kita sedang bersama-sama dengan Tarekat Ghazaliyah, ketika itu kita sudah pun join Tarekat Ghazaliyah sekalipun tidak ada orang lain yang tahu. Tidak ada KEPERLUAN untuk memberitahu kepada orang lain bahawa "aku bertarekat Ghazaliyah" jika kita mahu beramal sendiri. Memadailah jika kita seorang sahaja yang tahu. Lainlah jika kita hendak menjadi penyampai. Sebahagian daripada hal-hal di atas telah kami sentuh dalam buku kami Terbit yang Melimpahkan Cahaya Naungan ke atas Tariqah Ghazaliyyah siri1 dan siri 2. Sekiranya berminat untuk mengetahui lebih lanjut, silalah dapatkan di sana. Kami juga sedia maklum bahawa ada orang yang berasa tidak cukup sempurna sekiranya tidak diijazahkan dan tidak berba'ah secara berhadapan. Oleh itu memang ada majlis2 ijazah dan bai'ah dibuat dari semasa ke semasa dalam tarekat ini. Nantikan update di laman ini. Majlis terkini isnya-Allah selepas surutnya Covid 19.

.


KOMEN YANG BAIK OLEH MAN ALI :

Assalamualaikum tuan... Bagaimana cara klu nak baiah akan tarekat ghazaliyah ini tuan?


Jawapan saya :

Waalaikumussalam. SECARA RINGKASNYA, tarekat Ghazaliyah ini adalah untuk semua dan boleh terus diamalkan sekalipun tanpa berbai'ah. Semua ilmu tarekat ini sudah diniat diijazahkan awal-awal kepada sesiapa sahaja yang mendapat tahu tentang mana-mana bahagian ilmunya. Lanjutan tentang hal ini BOLEH DITELITI dalam kedua-dua buah buku saya Terbit yang Melimpahkan Cahaya Naungan ke atas Tariqah Al-Ghazaliyyah siri 1 dan siri 2. Namun kita faham, ramai juga orang yang tidak berasa puas hati jika tidak diijazahkan dan berba'iah secara berhadapan. Sebab itulah majlis2 ijazah dan bai'ah berhadapan memang ada dibuat. Untuk majlis terkini, sila tunggu update di laman ini. Insya-Allah selepas kes aktif Covid sudah tinggal dua angka, kita akan usahakan majlis seterusnya.


@@@@@@@@@@@

.


KEMUDIAN, KOMEN YANG “LUAR BIASA” OLEH NORILA KASMAN (*jangan terpedaya dengan nama) :

Tuan tanah kedaung mursyid facebook...

Sebab tu bila ada yang tanya cara join dan berbaiah dia terus lari masuk hutan.


(*Cara join dan berbai’ah ini sudah saya jawab puluhan kali di page Tarekat Ghazaliyah ini sahaja, belum di tempat2 lain. Sampai kita sentuh dalam dua buah buku dah pun)


JAWAPAN SAYA :

Cukup2lah tu. Sampai berapa akaun FB nak pakai tu? Kita fikir yang baik2, cakap yang baik2, tulis yang baik2, buat yang baik2 sahaja. Jika tak suka dengan tulisan2 kami, tak perlulah dibaca dan tak perlulah dikomen. Baca dan komenlah pada tulisan2 orang lain yang kita suka. Mudah je kan? Semoga Allah mengampuni kita semua.


(*Macamlah kita tak kenal tulisan2 dia sebelum ini. Tapi, tak mengapalah.)

(*Kita jawab begini dengan harapan tidak perlulah dipanjang-panjangkan lagi komen yang sebegini. Cukuplah setakat ini dan berhentilah. Tapi rupa-rupanya Norila Kasman tidak mahu berhenti).


@@@@@@@@@@@

.


NORILA KASMAN MENYAMBUNG :

Mu post sakan... Bila ditanya mu senyap. Ambo nk bg tau mu tareqat tidak di jaja di facebook. Bukan camni cara org bertareqat. Memalukan ajer lah org tareqat. Jaga nama baik ahli tareqat. Jgn cari megah dlm facebook.


MAKA SAYA PUN TERPAKSALAH MENJAWAB SEMULA :


1. Setakat ini 1.09 pm 16 Januari 2021, MANA DIA soalan yang ditanya yang dikata kami senyap tu? Semua soalan yang penting, benar dan beradab, insya-Allah dijawab semua (selagi tidak terlepas pandang). . BERILAH BUKTI-BUKTINYA. Jangan tuduh dan fitnah tanpa bukti. Silakan. JANGAN SENYAP, jangan tidak menjawab, dan jangan mengelak ke sana-sini.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


2. Ohhh...baru faham... ini kes iri hati dan dengki le ni. Allah....... Yang itu antara Allah dengan kamulah. Kamu selesaikanlah dengan Allah di dunia dan di akhirat. Yang penting, kami tak ada iri hati dan dengki dengan kamu.


Kami tak ada keinginan pun nak baca tulisan2 kamu dan komen tulisan2 kamu di serata internet ini. Kami tidak berminat untuk punya hubungan dengan kamu pun, sebab memang sudah sedia maklum akan prestasi kamu di internet ini.


Kami menjawab ini kerana kamu yang membaca tulisan kami dan beri komen pada TULISAN KAMI. Sebab itu kami tulis kepada kamu SEBELUM INI :

Cukup2lah tu. Sampai berapa akuan FB nak pakai tu? Kita fikir yg baik2, cakap yang baik2, tulis yang baik2, buat yg baik2 sahaja. Jika tak suka dengan tulisan2 kami, tak perlulah dibaca dan tak perlulah dikomen. Baca dan komenlah pada tulisan2 orang lain yang kita suka. Mudah je kan? Semoga Allah mengampuni kita semua.”


Mudah sahaja penyelesaiannya. Jika benci dengan dakwah kami, mengapa masih mahu membaca dan membaca? Mengapa masih mahu komen itu dan ini? Abaikan sahajalah. Buatlah dakwah sendiri.


Dakwah kami ini adalah UJIAN DARIPADA ALLAH untuk kamu. Jika ujian sekecil ini pun gagal dihindarkan, apalah ertinya kamu berada dalam dunia keruhanian ini? Jika terpandang dakwah2 kami, abaikan sahaja. Buat-buatlah tak nampak. Kami pun memang tidak pernah menjemput kamu membaca dan menulis pada dakwah2 kami. Pergilah berdakwah kepada anti hadith, ajaran2 sesat, syiah rafidhah, qadiani, Kristian, salafi wahabi, batiniyah, dan banyak lagi. Ada le juga faedahnya.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


3. Tahu ke tariqat tu apa? Apa jenis2nya (bukan apa aliran atau nama tareqat)? Silakan. Jangan SENYAP, jangan tidak menjawab, Dan jangan mengelak ke sana-sini.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


4. Hebat nampaknya tahu cerita tentang tarekat. Macam banyak tahu. Apa nama tarekat yang dipegang? Siapa gurunya? Silakan. Jangan senyap, jangan tidak menjawab, Dan jangan mengelak ke sana-sini.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


5. Kami sedang berurusan dengan siapa ni? Siapa namanya? Tunjukkanlah gambar wajahnya yang sebenar. Biarlah ikhlas dalam berbicara tentang agama, jangan berselindung2. Silakan. Jangan senyap, jangan tidak menjawab, Dan jangan mengelak ke sana-sini.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


6. Dengan cara memperkenalkan tarekat di internet inilah, kami telah BERJAYA MENARIK dan MELURUSKAN ramai orang yang menolak mazhab2 fekah, menolak mazhab2 aqidah, menolak mazhab2 tasawuf, penganut syiah, salafi wahhabi, pluralisme, anti Ashairah, anti Sifat 20, anti tarekat, yang nak keluar daripada Islam tak jadi keluar, yang anti tarekat, yang anti sufi, yang mengikut ajaran2 sesat, yang tidak selesaikan amal2 fardhu, dan sebagainya. Kebanyakannya kekal menjadi murid kami dalam Tarekat Ghazaliyah ini. Rasa2nya salah, berdosa dan dimurkai Allah ke usaha kami ini? Cuba jawab.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


7. Dalam Facebook, KAMI MENCARI orang2 sebegini untuk diluruskan, bukannya mencari megah. Dah ramai yang kami dapat, dan kami nak cari ramai lagi untuk diluruskan. Bantahan demi bantahan yang kamu buat selama ini, lebih meningkatkan lagi semangat kami untuk berdakwah. Insya-Allah selepas ini kami akan dakwahkan lebih banyak lagi tulisan2 dan video2 kami tentang syariat, ma’rifat, tariqat, tasawuf, sufi, perbandingan agama, hadith dan lain-lain yang kami bawa selama hari ini di internet sejak 1999. Ribuan terima kasih kerana menjadi asbab kepada bertambahnya dakwah kami di internet.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


8. Cuba juga pusing2 internet jauh sedikit ke serata dunia. Berapa banyak laman2 dan tulisan2 PELBAGAI TAREKAT MUKTABAR di serata dunia DISAMPAIKAN DALAM INTERNET Jauh lebih banyak daripada yang Tarekat Ghazaliyah sampaikan. Salah, berdosa dan dimurkai Allah ke semua tu?


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


9. Menurut kamu, macam mana cara orang bertarekat berdakwah? Berdasarkan tulisan kamu itu, nampak macam banyak tahu. Jika tak tahu, takkan boleh mempertikai. Cuba ceritakan dengan jelas. Boleh kami tuntut ilmu.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


10. Kita mulakan dengan diri kamu sendiri sebagai contoh. Apa dakwah yang kamu lakukan? Berikanlah contoh2nya. Dan apa dakwah kamu di internet setakat tulisan ini dibuat? Berikan bukti2nya. Moga2 kami boleh mencontohi kamu.


(*Bahagian ini tidak dijawabnya langsung sehinggalah tamat dialog. TERUS SENYAP)


Sedemikian panjang kami yang dikata sebagai SENYAP ini menjawab, tentunya lebih panjang KAMU YANG TIDAK SENYP ITU akan memberi pencerahan dengan ikhlas lagi benar dan kerana mahabbah kerana Allah.


Sekiranya kamu masih menulis nak mengelak ke sana ke mari, maka kami tidak akan memberi apa-apa jawapan lagi. Silakan beri pencerahan kepada semua yang di atas dengan adab dan akhlak penulisan yang cantik.


@@@@@@@@@@

.


NORILA KASMAN MENJAWAB (SEBENANYA LARI DARIPADA MENJAWAB DAN BERTANGGUNG JAWAB) :

Mu kemaruk nak jadi mursyid.... Kebanyakkan jatuhnya para sheikh tareqat kerana kemaruk supaya jinaknya hati manusia kpd nya.. Boleh pulak dok cerita satu persatu amalan tareqat.


(*Oleh kerana Norila Kasman gagal menjawab, saya berikan satu lagi peluang kepadanya. Jika masih tidak menjawab dan tidak mahu bertanggung jawab, saya akan menganggap dia sudah gagal dan kata-katanya “Mu post sakan... Bila ditanya mu senyap” akan berbalik kepada dirinya sendiri. Saya berharap Norila Kasman bukanlah jenis yang buang air merata2 tetapi tinggalkan begitu sahaja. Sebarang tulisannya yang tidak berkaitan dengan hal2 di atas, tidak akan saya layan. Segala teknik dan taktik untuk mengubah isu tidak akan saya layan. Bahagian ini saya terlepas pandang untuk screenshot. Tapi lebih kurang begitulah tulisan saya)


@@@@@@@@@@

.


BALASAN TERAKHIR NORILA KASMAN (MASIH GAGAL UNTUK MENJAWAB DAN BERTANGGUNG JAWAB) :

berkata Imam Ghàzali dlkm Ķitab Siros Salikin... Antara kejatuhan org yg berilmu ... Mengharap supaya jinak hati sekelian manusia kpd nya supaya namanya menjadi sebutan.


(*Dengan itu, saya anggap dialog kami sudah pun berakhirlah. Namun saya masih menunggu sehingga keesokan harinya. Tiba-tiba esoknya semua komennya sudah pun dipadam/delete. SENYAP SUNYI TERUS! Begitulah.......).


@@@@@@@@@@

.


PENCERAHAN DARIPADA KAMI


Oleh kerana dialog ini sudah tamat, saya buat sedikit pencerahan terhadap tohmahan2nya.


i) Dikatanya kami senyap tidak menjawab soalan. Daripada dialog di atas, bolehlah dibuat keismpulan sendiri siapakah sebenarnya jenis yang senyap tak menjawab dan tak terjawab.


ii) Dikatanya kami kemaruk hendak jadi mursyid. Sebenarnya sudah lebih 20 tahun saya diangkat sebagai mursyid dalam Tarekat Ghazaliyah ini. Apa yang hendak dikemarukkan lagi? Yang kemaruk ialah orang yang belum atau yang tidak dapat menjadi mursyid tetapi dengki dan iri hati dengan orang lain termasuk dengan mursyid2.


iii) Dikatanya kami mahu hati manusia jinak kepada diri. Jelas sangat yang Norila Kasman tidak tahu-menahu tentang Tarekat Ghazaliyah. Sudah banyak kali pihak Tarekat Ghazaliyah menulis di serata media sosial dan dalam buku2 saya, RINGKASANYA – Tarekat Ghazaliyah ini untuk semua, boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja yang dapat tahu, tidak mesti berijazah dan berbai’ah (melainkan untuk mereka yang mungkin menjadi guru2 Tarekat Ghazaliyah pada masa akan datang sahaja), tidak perlu kenal guru2 (termasuk saya) dan pengamal2 Tarekat Ghazaliyah yang lain pun, tidak perlu datang berjumpa kami, tidak ada sebarang majlis pertemuan (mingguan, bulanan), tidak perlu anggap saya gurunya, dan ... panjanglah lagi huraiannya. Dalam keadaan yang seperti ini, macam mana kita nak tarik hati manusia kepada diri kita?


Guru2 tarekat lain ada yang menghadkan amalan untuk ahli2nya sahaja, ada amalannya mesti berijazah dan berbai’ah, mesti kenal guru, kena datang bertemu lutut dengan guru, punya majlis2 pertemuan mingguan dan bulanan... adakah bagi Norila Kasman mereka semua itu “Mengharap supaya jinak hati sekelian manusia kpd nya supaya namanya menjadi sebutan”?


iv) Petikan daripada kitab Siyarus Salikin yang ditulisnya... kitab Siyarus Salikin itu adalah RINGKASAN kepada kitab Ihya’ ‘Ulumuddin. Bukan ringkasan penuh pun, kerana ada bahagian2 yang tidak sama dengan Ihya’. Nak betul2 dapat apa yang Imam Ghazali nak sampaikan, belajarlah kitab Ihya’, bukannya Siyarus Salikin. Saya diizinkan Allah untuk mengajarkan kitab Ihya’ sejak 2011 (sudah lebih 10 tahun). Bab yang dipetiknya itu sudah saya syarahkan dan daurahkan pun. Insya-Allah saya faham isi kandungan petikan tersebut. Dan saya boleh petik sekian banyak perkara yang berkait dengan perlakuan Norila Kasman ini daripada seluruh 40 kitab dalam kitab induk Ihya’ ‘Ulumuddin itu sekiranya saya mahu.


@@@@@@@@@@APA KOMEN ORANG2 LAIN DI SITU?


AJULAMSYAR MENULIS :

syaitan2 mmg takut n rasa trancam dgn dakwah golongn tarekat.dr dulu lg.sbb tu bila dh trkesan....diorg akn munculkn diri dgn sendirinya


BALASAN SAYA :

Golongan yang anti akan DAKWAH kaum tarekat ini akan sentiasa ada. Sejarah dan situasi hari ini sebagai bukti. Mereka datang daripada pelbagai golongan. Mereka akan berusaha agar ilmu2 dan amal2 tarekat ini DISENYAPKAN, biar TERPENCIL, biar jadi ASING dan PELIK, biar umat Islam tidak tahu dan tidak kenal, dan kalau boleh biar terpadam terus.

Apabila ada golongan/pihak yang mahu menaikkan semula tarekat ke dalam masyarakat Islam, akan adalah ANASIR2 YANG CUBA MENGGAGALKAN.


AJULAMSYAR MENULIS :

syaitan iblis dajjal kaum kafirin munafiqin.....mmg 2 le keje diorg


DIN SALJU MENULIS :

Jalan terus ust. Tak kan runtuh bukit oleh salakan


BALASAN SAYA :

Tak pe Din. Kita bagi peluang dulu. Kalau salakan berisi, kita terus beri pencerahan demi pencerahan. Kalau salakan2 kosong, kita abaikan je le nanti. Ada satu lagi peluang untuk dia. Dendam sangat dan amarah sangat nampaknya tu, tapi nak sembang soal tarekat. Macam bertentangan je (*perlakuannya). Wallahua'lam.


POKJIB ANOK WOLI

Alhamdulilah...berkat dunia akhirat...lbh 10 tahun amal.


SAMPAI DI SITU, KOMEN-KOMENNYA PUN HILANG DARIPADA PAGE TAREKAT GHAZALIYAH. Tapi Allah dah izinkan kami “simpan” sebelum itu lagi.


Tamat.https://web.facebook.com/norila.kasman.12

No comments: