Sunday, August 29, 2021

Sangat Pentingnya Hadis Jibril

 

Sewaktu kita tidak berguru lebih lanjut tentang fiqh (tungku ad-diin : islam), kita terasa fekah kita ok2 sahaja. Tapi, apabila kita sudah berguru lebih lanjut tentang fekah (kepada yang ahlinya), barulah kita tersedar... banyak yang nak kena perbetul lagi, banyak yang nak kena perkemas lagi.

 

Sewaktu kita tidak berguru lebih lanjut tetang aqidah (tungku ad-diin : iman), kita berasa aqidah kita cantik, ok, tak ada masalah apa-apa. Tetapi, apabila kita sudah menuntut lebih lanjut tentang aqidah (kepada yang ahlinya), barulah kita tersedar... ish, nasib baiklaaah aku belajar. Rupa2nya aku dulu di tepi2 jurang kebinasaan dah rupa2nya! Banyak lagi yang longgar, dan ada yang betul tapi belum tepat!

 

Sewaktu kita tidak berguru lebih lanjut tentang tasawuf sufi (tungku ad-diin : ihsan), kita berasa ok2 je tasawuf/ihsan kita. Tetapi, apabila kita sudah bertalaqqi lebih lanjut tentang tasawuf (kepada yang ahlinya), barulah kita tersedar betapa banyak amal fizikal, amal ruhani, ma'rifah, mahabbah, tauhid tasawuf dll yang buruk, tidka cantik, kurang cantik, tidak cukup cantik dan sebagainya.

 

Sewaktu kita tidak berguru lebih lanjut tentang akhir zaman, zaman akhir, hari kehancuran, hari qiamah (semuanya di dalam tungku ad-diin berkaitan as'sa'ah) kita berasa macam ok je (pengetahuan, pengamalan, tindakan) kita tentang as-sa'ah. Tetapi, apabila kita berguru lebih lanjut tentangnya (kepada yang ahlinya), barulah kita mula tersedar betapa banyak yang kita belum tahu, belum faham, belum sedar, dan sudah banyak yang kita terkena fitnah-fitnahnya.

 

- Video Pengajian Zaman Akhir

No comments: