Thursday, November 5, 2015

Keindahan Zahir, Keindahan BatinKeindahan zahir dapat dikesan oleh mata zahir. Sebab itulah mata zahir mencintai keindahan-keindahan yang zahir. Contohnya kecantikan rupa paras manusia, keindahan pemandangan, kebagusan rekabentuk kenderaan dan sebagainya.

Keindahan batin pula dapat dikesan oleh mata batin (mata hati/deria keenam/sayap kerohanian). Sebab itulah mata batin berupaya mencintai keindahan-keindahan yang batin. Contohnya kecantikan sifat sabar, keindahan sifat ikhlas, kehebatan sifat berilmu, dan sebagainya.

Apabila kita mencintai orang-orang soleh, kita bukanlah mencintai fizikal mereka tetapi mencintai kerohanian mereka yang cantik/bagus. Kerohanian yang bagus ini kita mengesannya menggunakan mata rohani kita.

Namun pada hakikatnya, ketika kita mencintai orang-orang soleh itu, sebenarnya kita sedang mencintai Allah (sama ada secara sedar ataupun tidak sedar). Hal ini kerana segala kecantikan rohani orang-orang soleh itu sebenarnya datang daripada Allah, dirancang oleh Allah, ditentukan oleh Allah, dilakukan oleh Allah, digerakkan oleh Allah, dan ditetapkan oleh Allah.

Orang yang tahu akan hal ini, maksudnya dia ada pengetahuan tentang hakikat hal tersebut.
Orang yang tidak tahu akan hal ini, maksudnya dia belum ada pengetahuan tentang hakikat hal tersebut, tetapi masih di maqam syari’at.

No comments: