Sunday, December 26, 2010

Lenggong Disember 2010 (bah. 1)


MUZIUM ARKEOLOGI

Singgah di kedai laksa di selekoh Bukit Gantang, Taiping (jalan ke Kuala Kangsar) beli air soya. Kedai ni memang terkenal dengan air soya dan laksa ikan sardinnya. Alhamdulillah syukur, dapat membasahkan tekak.

Simpang masuk ke Muzium Arkeologi, Lenggong. Cantik kan?

Ada pameran buluh. Banyak contoh barang buatan manusia zaman dahulu yang diperbuat daripada buluh dipamerkan. Antaranya alatan dapur, alat permainan, keranda, bahagian-bahagian rumah, barang kugunaan sehari-hari dan lain-lain. Ikhtiar hidup yang menarik, kurniaan Tuhan kepada orang-orang terdahulu. Kebanyakan kita tak pandai buat dah benda-benda ni.

Rumah contoh. Ada sesiapa nak beli? Ala ala istana sangkut Mi dalam Do Re Mi : )

Di bahagian belakang (luar) bangunan pameran hasil buluh.


Ada laluan pejalan kaki di belakang ni. Apa yang menarik ye? Jom kita tengok!

Pelbagai jenis batu-batan berusia jutaan tahun. Dengan meneliti jenis batu-batan ini, manusia dapat menganggarkan usia planet bumi ini. Siapa tahu, dah berapa billion tahun usia 'ibu' kita ini?

Pemandangan ke bawah. Boleh tahan tinggi bang! Ni baru separuh jalan. Tinggi ke atas lagi nak daki nih.



Penat aih! Rehat sat. Dah tua-tua ni stamina memang 'ciput'. Kasi stabil pernafasan kejap sambil-sambil berzikir. Sunnah Nabi, apabila berada di tempat-tempat tinggi baginda akan bertakbir.


Di kemuncaknya ada pulak menara pandang setinggi 5 tingkat. Jenoh!!! Tak naik, rugi. Bukan selalu nak singgah ke sini.

Pandangan ke bawah dari tingkat tertinggi menara pandang. Alamak, zaujah n anak ana sekecil semut je! Anak yang lelaki tu naik sampai tingkat 3 je, lepas tu dia mula gayat dan turun.

Subhanallah... berbaloi termengah-mengah panjat menara ni. Terubat dengan pemandangannya. Tapi, ana pun dah berasa gayat.

Ada beberapa wakaf untuk berehat sebentar.


Bumbung Muzium Arkeologi.

Idea untuk buat wakaf di halaman rumah. Errr... untuk pondok tunggu durian pun ok gak ni : )

Di dalam bangunan muzium. Masuk percuma, dibenarkan ambil gambar.

Ada gua buatan kat dalam muzium ni. Tapi berbau kurang enak sikit. Entah mengapa. Boleh le nak lepaskan gian rasa suasana gua.


No comments:

Anda mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails