Saturday, August 27, 2016

Muslimah ke Pengajian Utama Ihya

Pernah ada sekumpulan muslimah hendak datang ke majlis pengajian utama kitab Ihya' di Surau An-Nur, satu kereta katanya. Saya tak galakkan datang. Ikuti rakaman di Youtube sahajalah. Akhirnya mereka tak datang.

Kemudian ada seorang muslimah hendak datang. Saya syorkan tak perlu datang. Ikutilah rakaman di Youtube. Akhirnya dia datang dengan ibunya. Sekali datang sahaja.

Baru-baru ini ada dua orang muslimah lagi hendak datang. Sama juga, saya kata eloklah tak datang. Lebih baiklah ikuti rakaman kuliah di Youtube sahaja.

Tidak galakkan datang itu bukannya tidak bagi datang atau tidak suka datang. Kita juga tak nafikan kepentingan dan keberkatan menghadap guru. Tapi malam-malam nak datang berpuluh kilometer ke Trong ini, memang jauh. Dan tak ada kaum wanita yang ikuti pengajian kitab Ihya' di Surau An-Nur ini walaupun di sinilah syarahan terperincinya dibuat. Akan nampak pelik kalau tiba-tiba ada muslimah dari luar datang dan yang datang pun tentunya akan berasa tidak selesa.

Di Masjid PGA Ipoh dan di Surau Al-Akhbar (dan yang terkini insya-Allah sebuah surau lagi) memang ada syarahannya dan ada muslimah tetapi ringkasan sahaja. Yang terperinci hanya di Surau An-Nur.

Hendak datang juga, kami tentunya terima. Cuma kami nasihatkan lebih cantiklah jika tidak datang. (*Nak datang ke Surau Al-Akhbar di Sg Kerang memang boleh, kerana ada kaum wanita, tapi syarahannya ringkas2 sahajalah).Abu Zulfiqar

26 Ogos 2016

No comments: