Tuesday, April 6, 2010

Jangan Jadi Agen Musuh

SAHABAT MENULIS:
Perkara khilaf ulama dah bahas dan setel lama dah. Cuma ada puak yang cuba membangkitkannya kembali.

PANDANGAN:
Betul Tuan Refah. 700 tahun dulu debat... keputusannya KHILAF.
Hari ini debat lagi... keputusannya KHILAF.
Kalau dibawa berdebat untuk 700 tahun lagi pun... keputusannya tetap KHILAF.

Oleh itu, pejuang yang cerdik tak akan menghabiskan masa dengan cuba menimbulkan isu-isu khilaf ke tengah masyarakat lagi. Golongan pemecah-belah masyarakat Islam memang suka isu khilaf ini jadi topik harian utama umat Islam. Sebab itu mereka tidak jemu-jemu menyebarkan isu-isu sebegini dalam kuliah-kuliah, seminar-seminar, laman-laman mereka.

Musuh-musuh Islam tersenyum senang melihat usaha-usaha "golongan yang kita tidak menyebut namanya itu" (macam filem pulak dah). Kata mereka (*musuh-musuh Islam): "Bagus-bagus! Kamu dah tolong kami pecah-belahkan umat. So... kami boleh relax.."

Benda-benda yang sudah ada keputusan (iaitu keputusannya - khilaf), tidak perlulah diperbincangkan lagi dalam masa-masa gawat akhir zaman ini. Bawak le bincang benda-benda yang belum ada keputusan.

Lebih baik kita tumpukan usaha (dan padukan usaha) untuk mengembalikan kekhalifahan sejagat. Dah stabil nanti, para ilmuan boleh sambung semula isu-isu khilaf secara tertutup. Jangan kita jadi agen kepada pihak musuh dalam memecahkan perpaduan umat dengan menyebarkan isu-isu khilaf ini dalam kuliah-kuliah pengajian.

Wallahulam.

No comments: