Thursday, February 4, 2010

Kuliah - 2 Golongan Penghuni Neraka

Hadis ke-15: Dua Golongan yang Akan Menjadi Penghuni Neraka

Daripada Abu Hurairah ra berkata: Rasulullah saw bersabda:
"Ada dua golongan yang akan menjadi penghuni neraka yang belum lagi aku melihat mereka.
Pertama- golongan (penguasa) yang mempunyai cemeti-cemeti bagaikan ekor lembu yang digunakan untuk memukul orang."

"Kedua- perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang, berlenggang-lenggok waktu berjalan, menghayun-hayunkan bahu. Kepala mereka (sanggul di atas kepala mereka) bagaikan bonggol (goh) unta yang senget."

"Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan dapat mencium bau wanginya. Sesungguhnya bau wangi syurga itu sudah tercium dari perjalanan yang sangat jauh."
(Hadis riwayat Muslim)

Keterangan oleh tuan kitab

Kebenaran sabdaan Rasulullah saw ini dapat kita lihat dari keadaan masyarakat yang ada pada hari ini. Ada golongan yang suka memukul orang dengan cemeti tanpa soal siasat, bertindak kepada manusia dengan hukum rimba.

Dan ramai perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang. Maksudnya, kalau kita hendak katakan berpakaian pun boleh, kerana masih ada secarik kain di atas badannya. Dan kalau kita hendak katakan bertelanjang pun boleh, kerana walaupun berpakaian tetapi hanya dengan secarik kain sahaja, maka samalah dengan bertelanjang.

Ataupun ia berpakaian dengan pakaian yang sangat tipis sehingga menampakkan warna kulit dan mencorakkan bentuk aurat. Kemudian berjalan sambil menghayun-hanyunkan badan dengan sanggul yang besar, seperti goh unta. Kedua-dua golongan ini tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium bau wanginya, walaupun semerbak wanginya telah tercium dari jarak perjalanan selama 500 tahun sebelum sampai kepadanya.

No comments: