Sunday, November 27, 2016

Virus V6 - Antara Syiah V6-3 dan Wahhabi V6-4

Virus V6. Antara Syiah (V6-3) dan Salafi Wahhabi (V6-4 Fitnah Dari Timur Madinah @ Najd), kenapa golongan mereka sama-sama bersepakat berdendam dengan Ahlus Sunnah wal Jamaah (ASWJ) arus perdana?

Rahsianya adalah antaranya adanya kesamaan antara dua puak ini iaitu dari segi ekstremnya tentang berziarah ke kuburan, yang satunya (V6-3 Syiah) ekstrem dalam berziarah ke kuburan dan yang satunya (V6-4 Fitnah Dari Timur Madinah) ekstrem dalam menolak berziarah ke kuburan. Bagi ASWJ arus perdana, berziarah ke kuburan adalah mengikut adab-adabnya tanpa ektrem berziarah atau ekstrem menolak berziarah.

Jangan pelik jika mereka (Syiah dan Wahhabi) umpama adik abang tiri. Walau bagaimana bergaduh pun, mereka tetap bersekutu jiwa sama ada secara langsung atau secara tidak langsung dalam memerangi ASWJ arus perdana. Sebab itu mereka digelar Virus Kanan dan Virus Kiri.

Yang satu (Syiah V6-3) ekstrem mengagungkan kuburan dan satu lagi (Wahabi V6-4) ekstrem dalam mengetepikan kuburan. Bagi ASWJ arus perdana, kuburan dilayan dengan selayaknya sahaja tanpa ekstrem mengagungkan atau ekstrem meratakan.

Bagi ASWJ arus perdana, meminta kepada tuhan yang bertempat sahajapun sudah tidak boleh, apatah lagi jika meminta kepada penghuni kuburan. Itu fitnah kaum Salafi Wahhabi (V6-4 Fitnah Dari Najd). Saya sendiri belum pernah berdoa kepada selain Allah Yang ZatNya tidak bertempat, tidak berwarna, tidak berbentuk. Apatah lagi untuk berdoa kepada mayat dalam kuburan! Jahillah orang-orang yang percaya akan fitnah murahan sebegini.

Syiah bersikap ekstrem dalam mencari barakah manakala Wahhabi pula ekstrem dalam menolak mencari barakah. Berbeza dengan ASWJ arus perdana yang berkelakuan selayaknya dalam mencari barakah tanpa ekstrem mencari ataupun ekstrem mempertikai.

Syiah ekstrem dalam menggunakan hadis-hadis dhaif. Wahhabi pula ekstrem dalam menentang hadis2 dhaif dan hasan . Manakala ASWJ arus perdana pula berinteraksi dengan hadis2 hasan dan dhaif bersesuaian dengan tempat dan keadaannya.

Syiah (V6-3) ekstrem dalam mengagungkan kelebihan-kelebihan ahlul bait manakala Wahabi (V6-4) pula ekstrem dalam menolak kelebihan-kelebihan ahlul bait. Bagi ASWJ arus perdana, ahlul bait dilayan dengan selayaknya sahaja tanpa ekstrem mengagungkan atau ekstrem menolak.

Kedua-dua V6-3 dan V6-4 jelas-jelas bertaqlid buta kepada para tokoh mereka dalam memusuhi ASWJ arus perdana. Mana-mana yang tidak bertaqlid buta dalam kalangan mereka, hampir-hampir pasti telah beralih kepada fahaman ASWJ arus perdana.

Ketahuilah, Syiah dan Wahabi sama-sama paling memusuhi ASWJ arus perdana. Kedua-duanya menggelarkan ASWJ arus perdana dengan gelaran “ahli bid’ah”.

Perhatikan - di mana-mana sahaja ada pertumpahan darah dalam dunia Islam hari ini, pasti ada kedua-dua virus ini. Syiah dan Wahhabi berpisah tiada. Di Iraq, Pakistan, Syria, Yaman dan sebagainya... Jika ada pertempuran sesama umat Islam, pasti Syiah dan Wahhabi yang berperanan paling besar di sana. Satu kenyataan yang tidak dapat dinafikan oleh sesiapa pun.

Umat Islam sudah cukup parah perpecahannya. Jangan ditambah lagi perpecahan umat ini dengan menghidupkan ajaran Syiah (V6-3) dan Salafi Wahhabi (V6-4) pula. Hapuskan kedua-dua ajaran ini dari muka bumi, insya-Allah keadaan umat Islam akan jauh bertambah lebih baik.

Adakah sekiranya tidak ada ajaran Syiah dan Wahhabi maka kita tidak layak masuk syurga? Tidak kan? Jadi, apa untungnya lagi untuk kita kekalkan kedua-dua ajaran ini? Benda yang tidak perlu, jangan kita susah-susahkan diri untuk mengekalkannya. Katakan tidak kepada Syiah dan Wahhabi. Umat Islam akan jauh lebih baik tanpa kedua-duanya.

Abu Zulfiqar
17 November 2016

*Di atas merupakan tulisan segera di slaah stau group WhatsApp sebagai membalas tohmahan kaum Salaf Wahhabi (V6-4) di group berkenaan.

Selamatkan agama dan umat daripada Virus V6

No comments: