Tuesday, May 31, 2016

Rindu Allah Sepanjang Hayat

Orang-orang yang menolak kewujudan cinta Allah, sudah pastilah mereka menolak kewujudan rindu Allah. Hal ini kerana cinta adalah pintu kepada rumah rindu, kulit luar kepada buah rindu, tangga kepada tingkat rindu, dan jalan ke lebuhraya rindu.

Sebenarnya cinta dan rindu Allah memang ada. Bukti-bukti kewujudan cinta dan rindu ini jelas terdapat pada ayat-ayat Al-Quran, hadith-hadith, kata-kata ulama dan hujah-hujah akal.

Apa pun yang kita cinta/suka, akan kita rindui sekiranya ia tidak ada di hadapan kita, atau ketika tidak kita perolehi. Rindu itu akan hilang apabila yang kita rindui itu sudah ada dengan kita. Yang kita rindui pastinya kita terharap-harap, tercari-cari, tertunggu-tunggu, tersebut-sebut dan terkenang-kenang. Semua ini disebut asyik.

Walau sema’rifah mana pun seseorang itu akan Allah di dunia ini, rindu akan Allah tidak akan terpadam geloranya di dunia ini, melainkan di akhirat nanti.

Kata Imam Al-Ghazali : “Bahawa setiap apa yang terang bagi orang yang berma’rifah, dari urusan-urusan keTuhanan, walaupun ada pada penghabisan terang, maka itu seakan-akan dari balik tirai yang tipis (*maksudnya maish tetap ada hijab walaupun sudah terlalu nipis). Maka tidaklah ia terang dengan penghabisan terang. Akan tetapi, adalah bercampur dengan campuran-campuran kekhayalan.”

“Sesungguhnya kekhayalan-kekhayalan itu tidak lesu di alam ini, daripada tamsilan, percontohan bagi semua yang diketahui. Dan itu mengeruhkan bagi ma’rifah yang menyempitkan. Seperti demikian pula, bertambah kepadanya pengganggu-pengganggu duniawi.”

“Bahawa kesempurnaan terang itu dengan penyaksian (al-musyahadah) dan sempurnanya kecemerlangan at-tajalli (nyata dan terangnya sesuatu). Dan tidak ada yang demikian itu selain di akhirat.”

Sebab itulah orang-orang yang benar-benar cinta akan Allah, mestilah rindu akan Allah pada sepanjang hidup mereka di dunia ini.

“Allah Tuhanku. Sesungguhnya aku bermohon kepada-Mu akan redha sesudah qadha’, kedinginan hidup sesudah mati, kelazatan memandang kepada WajahMu Yang Mulia dan kerinduan kepada menemuiMu.” (Ahmad, Al-Hakim)


Abu Zulfiqar
15 Mei 2016

No comments: