Thursday, January 21, 2016

Khatam Kitab Ilmu Kali ke-3
Kuliah Kitab Ihya’ ‘Ulumuddin (bahagian Kitab Ilmu) pada Rabu 27 Januari 2016 di Surau Al-Akhbar, Sg Kerang, Trong, Perak nanti merupakan khatam Kitab Ilmu. Dalam kuliah-kuliah akan datang, kita akan masuk ke bahagian kedua iaitu Kitab Tauhid pula.

Insya-Allah nota untuk hadirin majlis khatam nanti (berdasarkan pengalaman yang sudah-sudah) tebalnya lebih kurang 30 muka surat (berbanding 8 ke 12 muka surat pada hari-hari biasa).

Pada malam tersebut, kita akan mengimbas semula secara sepintas lalu kesemua 16 kali pelajaran Kitab Ilmu yang sudah kita lalui, lalu dirumuskan.

Oleh itu, mereka (yang berhampiran) yang belum pernah mengikuti kuliah-kuliah Kitab Ilmu (dan juga mereka yang sudah beberapa kali terlepas kuliah-kuliah Kitab Ilmu ini), sangat digalakkan untuk hadir. Hal ini kerana ada antara ikhwan yang mengikut pengajian Kitab Ihya’ ‘Ulumuddin ini hanya setelah kita masuk ke Kitab Tauhid atau Kitab Cinta. Maksudnya mereka terlepas Kitab Ilmu. 

Dengan kehadiran itu nanti, insya-Allah dapat juga sedikit-sebanyak menampung apa-apa yang sudah terlepas sebelum ini. Semoga Allah memudahkan segala urusan kita ini.

Kita jumpa di sana, insya-Allah.

No comments: