Wednesday, December 16, 2015

Syarahan Kitab Ihya Ulumuddin Terperinci. Di Mana?

Setelah 5 tahun diizinkan Allah untuk mensyarahkan kitab Ihya' 'Ulumuddin secara agak terperinci, kita baru sampai kitab ke-3 daripada 40 kitab dalam keseluruhan kitab Ihya ini. Ada baki 37 buah kitab lagi. Saya jangkakan kesemua 40 kitab itu akan dapat diselesaikan dalam jangkamasa 20 ke 23 tahun jika dipanjangkan umur, insya-Allah.

Sebab itulah syarahan kitab Ihya' 'Ulumuddin secara terperinci hanya kita buat di Surau An-Nur, Sg Nyiur, Trong, Perak kerana kuliahnya seminggu sekali. Di tempat2 lain, terpaksa kita ringkaskan kerana kuliahnya sebulan sekali. Memang tak mampu saya perincikan sebagaimana di Surau An-Nur.

Jika kita mahu perincikan juga, mungkin akan memakan masa lebih kurang 80 tahun, baru dapat khatam keseluruhan kitab Ihya' (guru n murid2 kelas pertama mungkin semua dah arwah pun sebelum sempat tamat kitab). (*Kita cuba bayangkanlah betapa isi kandungan kitab Ihya' ini. Sekiranya Imam Al-Ghazali sendiri yang kupas... tak tahulah).

Oleh itu, sesiapa yg mahukan kupasan terperinci dan berada berhampiran, silalah datang ke Surau An-Nur. Yang jauh atau mengalami kesukaran untuk hadir, teruskan ikuti rakaman2 kuliahnya di Youtube.

Abu Zulfiqar
15 Disember 2015

No comments: