Sunday, March 27, 2011

Soal Jawab - Cabaran Hidup dan VCD Ceramah

SEORANG SAHABAT MENULIS KEPADA SAYA:

(Asalnya sahabat saya ini berasa was-was akan ilmu keampuhan diri yang diamalkan oleh sebilangan orang. Saya berikan pandangan agar kita semua menjauhkan diri daripada ilmu-ilmu seperti itu kerana banyak sangat fitnahnya. Berikut ialah balasannya...)

Tu la ustaz, yang sedih orang kita suka sangat nak ilmu jadi kuat atas alasan nak tolong bangsa. Dalam Islam banyak lagi ilmu yang best, betui dak ustaz..? Kalau kebai pun depa bukan boleh kalah(kan) Mungkar Nankir.. Saya tak minat ilmu macam tu. Saya cuma nak biasa ja...bak kata ustaz: “BerTuhankan Allah, Bersyariatkan (Syariat) Muhammad Rasulullah..”

Islam tu mudah ja..betui dak ustaz? Manusia yang menyusahkan..suka bagi alasan..termasuk saya, angan ja lebih.. Alhamdulillah dengan niat saya nak berubah tahun lepas, Tuhan mungkin dah bagi petunjuk buka hati kut. Dah mula hidup bersyariat tapi baru sikit. Dari dulu saya langsung tak buat..

Makin hari makin suka..Ada rasa lega walaupun saya tak dapat kerja baru lagi. Yag lama dah bankrup..macam-macam lg masalah. Adakah sememangnya itu ujian-Nya ustaz?? Tapi saya rasa tenang, tak macam dulu.

Terima kasih ustaz, blog ustaz tu banyak manfaat kepada saya..Nak beli vcd Kembara ke Sidratul Muntaha, kat mana ada jual? Bapa mentua saya nak. Kat kampung network internet tak dak. Saya pun dah episod ke42 dah. Lepas ni nak sambung Imam Ghazali pulak (kuliah Wangian Hikmah Al-Ghazali, iaitu syarah kepada kitab Ihya’ ‘Ulumiddin). Sorry ustaz panjang lebar cerita saya ni.

JAWAPAN SAYA KEPADA SAHABAT:

Betul tu tuan. Lebih elok kalau kita berusaha secara biasa-biasa sahaja. Jika ilmu, iman dan amal kita kukuh suatu hati nanti, tidak mustahil Allah akan kurniakan ma’unah, bahkan mungkin juga karamah, yang jauh lebih hebat daripada ilmu-ilmu yang kita bincangkan sebelum ini.

Sememangnya Islam itu mudah, Islam itu indah. Islam mengatur hidup kita dengan sebaik-baik aturan. Tahniah buat tuan kerana berjaya berusaha dan berikhtiar ke arah yang jauh lebih baik daripada sebelumnya. Bersyukurlah kepada Tuhan, kerana Dialah pada hakikatnya yang memilih dan melorongkan kita untuk berubah ke arah yang lebih baik. Alangkah Penyayangnya Tuhan akan kita.

Tidak mustahil apa yang berlaku itu adalah ujian daripada Tuhan. Apabila Tuhan menguji kita, maksudnya Tuhan sangat sayangkan kita. Dia tahu, apabila kita dalam kesusahan, kita akan kembali merujuk kepada Dia, kita akan kembali bermanja-manja dengan Dia. Apabila kita merujuk dan bergantung dengan Dia, diberi-Nya pula pahala. Jadi sebenarnya, ujian itu adalah salah satu cara Tuhan hendak membawa kita agar lebih dekat kepada-Nya. Jika tidak diuji, mungkin kita semakin jauh hanyut mengejar fatamorgana dunia.

Ketenangan yang tuan perolehi sekarang merupakan nikmat yang sangat hebat. Ramai orang kaya-kaya yang hidup tidak tenang. Ramai orang yang punya pengaruh dan kedudukan sentiasa hidup dalam kebimbangan. Ramai orang kacak dan jelita yang sentiasa jadi dengkian orang. Harta, kedudukan dan rupa mereka tidak membawa ketenangan buat diri mereka. Betapa besarnya nikmat tenang yang Tuhan kurniakan kepada tuan sekarang. Semoga kita semua terus diberi ketenangan oleh-Nya.

Terima kasih juga Tuan Mxxxx Xxxxxxxxxr kerana sudi meluangkan masa menziarahi blog saya. Saya juga sangat bersyukur kepada Tuhan kerana menjadikan blog saya dapat dimanfaatkan orang lain.

Tentang kuliah Kembara ke Sidratul Muntaha (syarah kepada kitab Kifaayatul Muhtaaj karya Syeikh daud al-Fatani) itu, saya tidak mengeluarkan apa-apa vcd ataupun cd. Saya hanya berkesempatan memuatnaikkannya ke Youtube untuk dikongsi bersama sahabat semua. Tuan boleh ‘download’ scara percuma dari Youtube. Antara perisian yang mudah digunakan adalah Real Player. Real Player boleh didapati di internet secara percuma. Tapi memakan masa tuan le sikit.

Sebelum ini ada dua pihak minta kebenaran (melalui internet) untuk memuatkannya ke dalam cd dan diedarkan secara percuma. Saya bersetuju. Malangnya saya tidak pula bertanyakan identiti dan lokasi mereka. Jadi, tak dapatlah hendak hubungkan tuan dengan mereka. Mereka pun seperti tuan juga, mahu kongsikan isi kuliah itu dengan keluarga, saudara-mara dan teman sekerja.

Saya sangat berbesar hati kerana tuan memanfaatkan kuliah-kuliah saya yang tidak sepertinya itu. Terima kasih. Semoga segala usaha baik kita mendapat rahmat daripada Allah SWT.

Wassalam.

Abu Zulfiqar

Mac 2011

No comments:

Anda mungkin meminati:

Related Posts with Thumbnails