Friday, September 2, 2016

Amalan2 Pengamal Tariqat Ghazaliyyah?

Selalu orang bertanya, beramal dengan Tariqat Ghazaliyyah ini nak kena buat apa? Banyakkah amalannya? Laratkah untuk melakukannya?

Jawapan ringkasnya beginilah. Bagi para pengamal Tariqat Ghazaliyyah, mereka akan :

1. Berusaha untuk selesaikan segala amalan yang fardhu dan wajib. (Yang ini memang kita sedia buat pun. Maksudnya tidaklah menambah apa-apa).

2. Berusaha tambah amal-amal sunat. (Yang ini memang kita sedia buat pun, maka tidak menambah berat apa-apa juga).

3. Amalkan Zikir Harian. Pendek-pendek sahaja. 1000 sehari. Contohnya untuk hari Sabtu : La Ilahaillallah 1000 kali. (Ringkas dan tidak memakan masa lama. Boleh dibuat sambil-sambil walau sekadar di dalam hati. Boleh dibuat sikit-sikit sekadar kelapangan dan sambung kemudian. Mudah kan?)

4. Tambah dengan Wirid Harian sekiranya Zikir Harian sudah stabil. Ada 10 bacaan pendek. 10 kali setiap satunya. Contohnya : Beristighfar 10 kali. (Sangat ringkas dan tidak memakan masa lama).

5. Berusaha untuk solat berjemaah di masjid/surau bagi lelaki. (Memang sudah biasa kita buat pun).

6. Menutup aurat dengan sempurna bagi lelaki dan perempuan. (Memang sudah kewajipan pun).

7. Usahakan agar jangan sampai 4 hari tidak berada dalam mana-mana majlis agama. (Bagi yang bukan kaki kuliah, kena usaha sikitlah).

8. Hadiri mana-mana pengajian kitab Ihya’ ‘Ulumuddin. Jika tiada, hadiri mana-mana pengajian kitab Minhaj al-’Abidin. Tiada juga? Boleh tampung buat sementara dengan mana-mana pengajian kitab Siyarus Salikin, atau Bidayatul Hidayah, atau Hidayatus Salikin. Tak ada juga? Duduk-duduklah dengan mana-mana pengajian kitab tasawuf sambil mencari-cari pengajian kitab-kitab yang disebutkan tadi.

9. Dari semasa ke semasa berusaha tambah pengetahuan tentang Tariqat Ghazaliyyah.

10. Berusaha untuk selalu ingat akan Allah.


Itu sahaja?
Ya, itu sahaja.

Tak ada majlis-majlis lain?
Tak ada.

Nampaknya mudah dan ringan. Mengapa ya?
Memang pun. Untuk dapatkan penjelasan seterusnya, lebih baiklah ikuti rakaman kuliah pengenalan tentang Tariqat Al-Ghazaliyyah di http://myalexanderwathern.blogspot.my/2016/04/mengenal-tariqat-ghazaliyyah.html supaya soalan-soalan seterusnya lebih berpandu dan bukannya soalan yang berulang-ulang. Setelah mendengar kedua-dua fail audio itu, barulah bertanyakan soalan. Bukan apa, selalu sangat sahaya kena jawab soalan-solan yang sama berulang kali, padahal jawapannya sudah ada pun dalam rakaman tersebut. Jadi, yang jawapannya sudah ada dalam rakaman itu, tidaklah sahaya berminat untuk menjawabnya lagi. Semoga kita dapat saling memudahkan.


Abu Zulfiqar
2 September 2016

No comments: