Thursday, February 9, 2012

Pengalaman - Dari Tazkirah ke Kuliah dan Ceramah

Sekitar 16 tahun lalu ketika mula-mula diminta memberikan tazkirah, masa 5 minit dirasakan sangatlah lama. Walaupun persediaan tazkirah sudah dibuat, tapi selepas 3 minit, habis semua modal. Mulalah tercari-cari apa yang mahu diperkatakan. Hendak memenuhkan tempoh masa 5 minit itu bagaikan satu bebanan besar lagi berat rasanya. Bagaimanalah agaknya orang yang mampu berucap satu dua jam... fikir saya ketika itu.

Kemudian saya mula mengendalikan usrah-usrah. Dalam slot-slot tertentu, saya mulai mampu buat penyampaian selama lebih kurang 20 minit berterusan untuk satu slot. Pada saya, setakat itulah tempoh maksima penyampaian saya, lebih-lebih lagi kerana suara saya mudah hilang jika bercakap lama. Dalam beberapa majlis dan kuliah Maghrib, jika bercakap dengan nada berceramah, selepas 20 minit lebih baiklah berhenti. Modal habis, suara pun habis. Saya fikir, saya bukanlah orangnya untuk berkuliah apatah lagi berceramah.

Beberapa tahun kemudian, saya diminta membuat kuliah Maghrib secara tetap. Berpeluh juga memikirkannya kerana antara selepas solat Maghrib dengan azan solat Isya’, ada ruang berkuliah sekitar 50 minit. Keupayaan 20 minit hendak dipanjangkan ke 50 minit memang mencabar. Saya terima tawaran itu dan dengan izin Allah dapatlah sekitar 40 ke 45 minit setiap kali kuliah. Tapi suara kenalah dikawal, tidak boleh terlalu keras dan lantang macam ceramah orang-orang politik, nanti cepat habis stamina.

Lama-kelamaan saya semakin biasa, lalu diizinkan Tuhan membuat penyampaian untuk tempoh 1 jam dan lebih sedikit. Tapi kalau dengan nada ceramah bersemangat (macam ceramah-ceramah politik), 40 minit paling lama. Selepas itu suara terpaksalah direndahkan sedikit dengan nada kuliah, bukan nada ceramah.

Sekarang saya bermohon kepada Tuhan agar diberi keupayaan untuk membuat penyampaian berstamina sekurang-kurangnya 1 jam 15-20 minit. Semoga Tuhan kabulkan. Jika dapat 1 jam 30 minit lagi bagus : )

Abu Zulfiqar

9 Februari 2012

No comments: