Wednesday, April 11, 2012

Kenapa Anak-anak Dibiarkan Main Air?

“Kenapa biarkan anak-anak main air? Kan membazir?”

Begini penjelasannya…

Anak-anak suka mandi sungai, laut atau kolam. Hampir setiap minggu kita diajak pergi, sedangkan kita selesa membawa mereka pergi secara puratanya sebulan sekali atau dua kali sahaja. Untuk mengurangkan keinginan mereka ke sungai, laut atau kolam, saya izinkan mereka membasuh kereta dan kemudiannya bermain air sehingga lebih kurang satu jam, sekitar dua kali sebulan. Kereta bersih, anak-anak pun seronok.

Tidakkah membazir membiarkan air paip keluar berterusan selama sejam? Sebenarnya ia jauhhhhh lebih jimat berbanding saya membawa mereka ke tempat mandi setiap minggu. Mari kita lihat kira-kiranya.

Duit minyak ke tempat mandi, ‘parking’, makan minum… lebih kurang RM 30 ke RM 40. Tenaga dan masa pun banyak habis. Biar air paip terbuka berterusan sejam? Lima puluh sen pun tak sampai (berdasarkan agakan saya kerana bil air sebulan pun sekitar RM 20.00 sahaja. Mana lebih jimat? Bagi mereka mandi 3 jam pun, belum sampai RM 1.50 sen.

Jadi, mana-mana ibu bapa atau penjaga yang mahu mengurangkan desakan anak-anak untuk ke tempat mandi-manda, inilah salah satu caranya. Selamat mencuba : )

Abu Zulfiqar

11 APRIL 2012

No comments: