Friday, April 10, 2009

Pertanyaan: Sifat 20 di Internet

TULIS SAHABAT BERNAMA NAJIB:

najib: saya harap ust buat vcd masukkan ke utube kuliah bab aqidah
Wed Jan 07, 2009 10:03 am


JAWAPAN:

Insyaallah akan saya usahakan, cuma tidak dapat dipastikan bila lagi akan diadakan kuliah tauhid itu. Kuliah tauhid terakhir untuk kumpulan sebelum ini ialah pada pertengahan tahun lepas (2008). Ketika itu tiada sebarang rakaman video mahupun audio dibuat. Baru-baru ini (awal April 2009) ada permintaan untuk mengadakan kuliah tauhid lagi, tapi masih belum ‘confirm’.


Tidak pun beginilah. Saya akan cuba masukkan slot tauhid dalam kuliah-kuliah Maghrib secara ringkas. Insyaallah dalam dua kali kuliah akan habislah ringkasan kuliah tauhid no. 1 dan no. 2 ( dalam kuliah penuh semua ada 7 sesi, satu setengah jam setiap sesi).


Jadilah... sebagai pengubat rindu para peminat ilmu tauhid Sifat 13/ 20 dan ilmu hakikat. Daripada tak ada langsung, baiklah ada walaupun sedikit, ye tak?TULIS SAHABAT BERNAMA OPIYA:

Opiya: Ust apasal tak banyak kuliah sifat 20 kat utube.
Fri Feb 06, 2009 10:45 pm


JAWAPAN:

Ada beberapa faktor. Antaranya:


· Kuliah-kuliah pengajian Sifat 20 sangat jarang ada. Yang mengikut pengajian ini pula tidak banyak jumlahnya. Tukang hendak merakam dan hendak meng“upload”nya tentulah lebih susah diperolehi. Hasilnya, video kuliah tentang Sifat 20 ini sangat kurang di internet.


· Internet dikuasai oleh golongan muda (30 tahun ke bawah) sedangkan golongan ini sangat kurang terdedah dengan ilmu Sifat 20.


· Ilmu Sifat 20 ini paling baik dan berkesan ajarannya ialah apabila diadunkan dengan ilmu hakikat. Banyak guru tua-tua mengajar dengan cara ini. Apabila menyentuh ilmu hakikat, banyak “bahasa-bahasa dalam” akan digunakan. “Bahasa dalam” ini mengandungi perkataan-perkataan yang maksudnya tidak sama dengan maksud yang difahami dalam kehidupan seharian kita. Jika didengar ataupun dibaca oleh mereka yang tidak mengikuti pengajian ini, mereka akan tersalah faham dan salah faham itu melencong begitu jauh daripada apa yang hendak disampaikan melalui ilmu ini. Jadi, untuk mengelakkan salah faham, fitnah dan perdebatan panjang, para pengajar dan pelajar ilmu ini lebih suka jika ia tidak menjadi tatapan umum. Sesiapa yang benar-benar berminat, hendaklah dia berusaha sendiri untuk menghadiri kuliah-kuliah yang diadakan.


· Guru-guru yang mengajar ilmu ini pula sebagaimana di kebanyakan masjid dan surau-suaru, sebahagian besarnya tidak berkebolehan dalam ilmu hakikat. Jika berkebolehan pun dia tidak dapat menyampaikannya dengan baik. Maka mereka menyampaikan ilmu ini sebagaimana yang disampaikan oleh guru mereka. Contoh: “Wujud ertinya ada lawannya tiada wajib ada mustahil tiada dalilnya sekalian alam ini bal blab la..” seolah-olah gurindam. Cara begini boleh melambatkan pemahaman, membantutkan pengkayaan pemahaman dan membosankan pendengar. Belajar dua tiga tahun pun tak habis-habis lagi dan pemahaman pun tidak sampai ke mana. Kadang-kadang terpaksa diulang-ulang pula. Jika kita “upload” kuliah sebegini, berapa ramai yang hendak menontonnya?


· Guru-guru yang berkebolehan pula, banyak yang menggunakan istilah-istilah bahasa Arab. Untuk memahami betul-betul maksud istilah-istilah ini saja pun sudah makan masa berbulan-bulan. Akhirnya pembelajaran ilmu ini akan jadi meleret-leret.


· Ilmu ini dimusuhi oleh puak-puak tertentu dari dalam dan luar agama Islam menyebabkan ia menjadi kurang popular, padahal ilmu ini membincangkan sama ada akidah kita benar ataupun tidak, kita menyembah Allah yang Esa ataupun selama hari ini kita tersembah Alah yang bercampur dengan makhluk (menyekutu dan mensyirikkannya)? Mereka memfitnah ilmu ini dengan pelbagai dakwaan salah menyebabkan orang berasa takut untuk mengambil tahu tentangnya.


· Ilmu ini diremehkan kepentingannya sehinggakan orang tidak memandangnya sebagai suatu ilmu yang mustahak untuk diambil tahu.


Begitulah antara faktor-faktornya.

Wallahualam.


“BERTUHANKAN ALLAH, BERSYARIATKAN SYARIAT MUHAMMAD SAW”


Abu Zulfiqar “Alexanderwathern”

10 April 2009

14 Rabiul Akhir 1430

2 comments:

Anonymous said...

askum

boleh tak tuan ceritakan latar belakang pendidikan tuan?

nak dapat ilmu dari tuan mesti tahu latar belakang keilmuan tuan

wan

ABU ZULFIQAR AMSYARI said...

Wlksm Wan,

Ana orang kampung biasa saja, berpendidikan sekular dan bukan bekas mahasiswa.Cuma sejak usia 23 tahun sehingga 31, saya habiskan masa berinteraksi dengan ilmu-ilmu agama sama ada menghadiri kuliah, membaca, menonton, mendengar, mengarang, muzakarah dan sebagainya selama 6 jam setiap hari (hari bekerja). Pada hari cuti pula saya habiskan purata masa 9 jam. Paling-paling kurang pun saya akan membaca selama 6 atau 9 jam itu sambil membuat nota-setiap hari kecuali ada urusan lain yang tidak boleh saya elakkan.

Selain itu, saya sering melibatkan diri dalam program-program tarbiah beberapa jemaah Islam.

Jadi, untuk mendapatkan ilmu, saya cadangkan tuan dapatkan di tempat lain daripada ustaz-ustaz yang faqih, fasih lagi punya kedudukan dan kelulusan.